Melyik építőanyagot válasszuk otthonunk építéséhez?
Építkezés 2024. január 26.

Tégla vs. Panel: melyik építőanyagot válasszuk otthonunk építéséhez?

Ha még most találunk egy jó csapatot, és gyorsan mindent megrendelünk, őszre talán már állhat is a házunk.

Sokakban merül fel hasonló gondolat év elején. Aztán ahogy belefogunk a kutatómunkába, hogy minél felkészültebben vágjunk bele a projektbe, kiderül, hogy számtalan dologra lesz szükség:

  • tégla,
  • áthidaló,
  • koszorú,
  • tető,
  • villanyvezetékek,
  • vakolat,
  • szakemberek,
  • szállítmányozás…

Végeláthatatlan a lista, amíg egy ház megépül, ráadásul a rajta szereplő tételek napról-napra drágulhatnak. Főleg manapság. Mennyibe kerül majd holnap? Mikorra jön meg? Mennyit fogunk csúszni? Milyen előre nem látható költségeink lesznek? És mindezeken túl, mik azok a szempontok, amik igazán fontosak számunkra a leendő házunk kapcsán, a költségektől függetlenül? Mi a számunkra igazán ideális ár-érték arány? Megannyi kérdés egy családi ház építés menetével kapcsolódóan. Lehet ezt a sort rövidíteni? Valószínűleg nem. Vagy mégis?

Építkezési anyagok egy családi házhoz

Amikor építkezünk, az egyik legelső, legalapvetőbb eldöntendő kérdés, hogy milyen anyagból épüljön fel a házunk. Tégla, könnyűszerkezet, egyéb építkezési anyagok? Nem is gondolnánk, hogy már ennek az egyszerűnek tűnő kérdésnek az eldöntése mennyi mindent befolyásol a végső áron kívül is – mennyi ideig tart az építkezés munkafolyamata, mennyi mindent kell magunknak intéznünk, nyerhetünk-e plusz területet magával az építőanyaggal, és hosszan folytathatnánk a sort.

Évszázadok óta a legkedveltebb építőanyag a tégla, és ez mind a mai napig tartja magát. Mindenki ismeri, és sokan a legolcsóbb megoldásnak tartják, szemben az újabb technológiákkal, amiket ösztönösen drágábbnak gondolunk. De ez valóban így van? A legolcsóbb lesz számunkra legjobb megoldás összességében is?

Ha csak magát a raklapon érkező tégla árát nézzük, akkor valóban a legkedvezőbb lehetőség a piacon. Csakhogy míg a tégla valódi fallá válásához nagyon sok minden kell, addig több egyéb technológia, mint például a Prelement által készített beton vagy könnyűbeton (Liapor) falszerkezet, már kiszállításakor is tudja mindezt.

Tégla vs. Panel technológia generálkivitelezésben

Egy téglaépület esetében az alapozást követően indulhat a több ezer elemből álló fal megépítése, amelybe elhelyezik a nyílásáthidalókat, majd tetejére elkészítik a vasbeton koszorút. Ezt követi az elektromos és gépészeti nyomvonalak kialakítása, majd a vakolás, és végül a sitt és a hulladékok elszállítása. Mindeközben ki kell találni, hogy hová és mennyi konnektor kerüljön, végig kell gondolni az egyes részleteket. Ha minden jól megy, minimum 1-2 hónap, és sok ügyes, megbízható szakember kell ezen munkák elvégzéséhez.

Ezzel szemben egy „régiúj” építési mód, az előregyártott panel technológia egyben nyújt megoldást mindezekre, és bár a raklapon álló téglablokkok és az előregyártott falpanelek anyagárát összehasonlítva többszörös lehet a különbség, a végeredményt tekintve egészen hasonló árban kapható a két megoldás.

Az árakon felül számos további szempontot is érdemes figyelembe vennünk a döntés előtt, melyeket mi „soft”, vagy nehezen forintosítható tényezőknek nevezünk. 

Ezeket mindenki egyéni preferenciái szerint veheti figyelembe, kisebb vagy nagyobb súllyal:

  • Mi magunk milyen megoldással tudunk jól együtt élni? Fontos a tégla által nyújtott ismertség, hagyomány, „komfort”, vagy éppen a nagyelemes rendszer gyorsasága, pontossága, újdonsága iránt vonzódunk?
  • Ki tudjuk-e használni a vékonyabb Prelement falak által elérhető extra nettó alapterületet? Van, akinek ez nem értéknövelő szempont, mert „így is elég nagy a ház”, másnak viszont nagyon fontos, ha a telek beépíthetősége limitálja az építkezés bruttó négyzetméter árát.
  • Mennyire sürgős, hogy a ház beköltözhető legyen? Ha például érkezik a baba vagy egy drága albérletet fizetünk, sokat számíthat a könnyűbeton falpaneles technológiának köszönhető, 1-2 hónappal gyorsabb az építkezési projekt időtartama.
  • Mennyire fontos számunkra, hogy a kész fal az előregyártásnak köszönhetően már elsőre is pontos, sima és függőleges legyen, ne kelljen aggódnunk a kivitelezés minősége miatt?
  • Érték-e számunkra az, hogy a Prelement falszerkezeteknél számos részfeladat egy kézben összpontosul, így kevesebb alvállalkozót, anyagbeszállítót kell mozgatni, munkájukat összeegyeztetni? Ennek köszönhetően kevesebb váratlan helyzettel kell megbirkózni, egyszerűen nyugodtabb lesz az építkezés.

A környezettudatos építtetők számára további előnyt jelenthet az előregyártott szerkezet választásakor a minimális építési hulladék, és a rendezett környezet.

Egy családi ház építése hosszú és sokrétű folyamat, melynek során számos döntést kell meghoznunk. Az építőanyag kiválasztása, a költségvetés meghatározása, a tervezési és építési folyamatok menedzselése mind fontos elemei ennek a komplex projektnek. Mindemellett fontos megjegyezni, hogy minden döntést a lehető legtöbb információ birtokában, a személyes preferenciáinkat és az elérhető erőforrásokat szem előtt tartva kell meghoznunk.

A Prelement szakemberei készen állnak arra hogy segítséget nyújtsanak ebben a folyamatban, biztosítva, hogy a végeredmény valóban az elképzeléseinknek és elvárásainknak megfelelő legyen. 

Készüljön fel élete egyik legnagyobb projektjére! Vegye fel velünk a kapcsolatot erre a linkre kattintva,  vagy számolja ki egyszerűen és gyorsan családi háza falszerkezetének várható költségeit, kalkulátorunk segítségével.

Kattintson most, és kezdje el tervezni álmai otthonát: Kalkulátor